Płyty do zabudowy to wyposażenie kuchni łączące funkcjonalność z estetyką wykonania. Dzięki uniwersalności zastosowania doskonale odnajdują się zarówno w przestronnych, jak i w niewielkich pomieszczeniach. Dostępne są płyty gazowe, płyty indukcyjne oraz płyty ceramiczne. Co ciekawe, płyty przeznaczone do zabudowy oferują wiele możliwości aranżacyjnych – piekarnik i płyta grzewcza nie muszą znajdować się w jednym miejscu. Taka dowolność sprzyja zaprojektowaniu przestrzeni, która będzie nie tylko spójna aranżacyjnie, ale jednocześnie wygodna w codziennym użytkowaniu.
Płyty do zabudowy, czyli ergonomia w kuchni
Płyta grzewcza to specjalna powierzchnia przeznaczona do przyrządzania i podgrzewania posiłków. Ten element wyposażenia kuchni może mieć różne sposoby zasilania (gaz, prąd) i ilość palników, dlatego wybór odpowiedniego sprzętu nie jest prosty.
Jako alternatywa dla kuchenek wolnostojących płyty do zabudowy, na przykład płyta gazowa, zapewniają dużą dowolność wykorzystania. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjny sprzęt, przybierają modne formy i gwarantują wygodę użytkowania. Charakterystyczna cecha tego typu płyt grzewczych to możliwość umieszczenia płyty i piekarnika w dwóch różnych miejscach i na dowolnej wysokości. Dzięki temu w łatwy sposób można zwiększyć ergonomię przestrzeni oraz komfort gotowania.
Płyty grzewcze – rodzaje płyt kuchennych do zabudowy
Płyty kuchenne to zakup na lata. Wybierając wyposażenie kuchni, warto zwrócić uwagę na metraż i aranżację pomieszczenia oraz potrzeby domowników. Najważniejsza jest funkcjonalność, która sprawi, że gotowanie stanie się przyjemnością – to dlatego do wyboru są różne rodzaje płyt do zabudowy.
Płyta gazowa
Kuchenka gazowa do zabudowy to wariacja na temat najbardziej klasycznych płyt grzewczych. Płyta gazowa jest prosta w obsłudze, umożliwia łatwą regulację temperatury i pozwala na gotowanie bezpośrednio na ogniu.
W zależności od potrzeb można zdecydować się na płyty do zabudowy bez płomienia albo płyty na szkle. Taka opcja sprawia, że płyta gazowa do złudzenia przypomina płyty elektryczne, wciąż gwarantując oszczędność energii. Dodatkowo jest łatwiejsza w czyszczeniu niż żeliwny ruszt.
Płyta indukcyjna
Kuchenka indukcyjna to najbardziej nowoczesna płyta grzewcza wykorzystująca miedziane spirale przewodzące zmienny prąd elektryczny wytwarzający pole magnetyczne. Gotowanie na takiej płycie wymaga posiadania specjalnych garnków i patelni. Tylko odpowiednio skonstruowane naczynia umożliwiają nagrzewanie płyty.
Płyta indukcyjna jest wydajna, a przy tym bezpieczna. Indukcja zapobiega oparzeniom, jednocześnie najszybciej podgrzewając posiłki.
Płyta ceramiczna
Kuchenka ceramiczna to idealna gładkość i wyjątkowo elegancki design. Najczęściej można ją spotkać w nowoczesnych wnętrzach o minimalistycznym sznycie.
Największą zaletą ceramicznej płyty do zabudowy jest to, że jedyne elementy, które nagrzewają się podczas gotowania to pola grzewcze. Takie rozwiązanie zapobiega oparzeniom i sprawia, że płyta ceramiczna zużywa mniej energii niż kuchenka indukcyjna. Bonusem są nowoczesne opcje takie jak elektroniczny panel sterujący, czujniki smażenia czy zabezpieczenie przed włączeniem płyty przez dzieci.
Jaka jest najlepsza płyta do zabudowy?
Płyty do zabudowy ułatwiają stworzenie jednolitej aranżacji wnętrza, zapewniają komfort użytkowania poprzez możliwość umiejscowienia w dowolnym miejscu i gwarantują najwyższą funkcjonalność, wpływając na ergonomiczność kuchni.
Najlepsza płyta do zabudowy to kuchenka dostosowana do potrzeb domowników. Nowoczesny sprzęt oferuje wiele możliwości – od klasycznych płyt gazowych po modne płyty indukcyjne. Jednak wybór kuchenki powinien być podyktowany nie tylko względami estetycznymi. Warto wziąć pod uwagę dostępne źródło zasilania i ilość palników, a także łatwość czyszczenia oraz bezpieczeństwo użytkowania.
Artykuł sponsorowany