Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Kiedy wystarczy tylko je umyć bez rozmrażania? Przeczytaj, jak utrzymać te sprzęty w czystości i przedłużyć ich trwałość

Jak rozmrozić lodówkę i prawidłowo ją umyć? Czy da się to zrobić szybko i sprawnie? Przeczytaj, na czym polega rozmrażanie i czyszczenie chłodziarki i zamrażarki.
Ida Grabska
jak rozmrozic lodówke

Nie wszystkie lodówki trzeba rozmrażać. Niektóre wystarczy regularnie umyć wodą z detergentem. W jakich lodówkach osadza się lód? Dlaczego warto je regularnie rozmrażać? Jak się zabrać do tej czynności? Jak rozmrozić lodówkę konkretnego typu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Które lodówki należy rozmrażać, a które wystarczy regularnie umyć?

Sprawdź, czy twoja lodówka ma system No Frost, czy go nie ma? Polega on na tym, że wilgoć z wnętrza odprowadzana jest na zewnątrz. Dlatego modele wyposażone w ten system nie pokrywają się szronem ani nie zbiera się w nich lód. W związku z tym nie ma potrzeby rozmrażać lodówki ani zamrażarki z No Frost. Trzeba je jednak regularnie opróżniać z produktów i myć. Z kolei modele bez tego systemu wymagają rozmrażania, ponieważ na półkach, ściankach i w szufladach osadza się szron i lód.

Dlaczego warto co jakiś czas rozmrozić lodówkę?

Aby usunąć nagromadzony szron i lód, należy sprzęt rozmrozić. Jeśli tego nie zrobisz, szuflady w zamrażarce przymarzną i trudno będzie ci wyjąć z nich produkty żywnościowe. Poza tym oszroniona lodówka słabo chłodzi i zużywa znacznie więcej prądu, podobnie jest z zamrażarką. Sprzęty te trzeba regularnie myć, w przeciwnym razie na żywności szybko zgromadzą się bakterie, a ze środka będzie się wydobywał brzydki zapach. Nie da się wyczyścić oszronionych półek ani oblodzonych szuflad. Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę w takiej sytuacji?

Kiedy powinnaś odłączyć lodówkę z gniazdka?

Rozmrażanie lodówki No Frost nie jest wymaganie. Jeśli chodzi o mycie, to zaleca się je przeprowadzić co dwa tygodnie lub częściej, w zależności od potrzeby. Tradycyjne modele lodówek, które zbierają szron, należy rozmrażać co najmniej raz na pół roku. Wystarczy, że ktoś z domowników nie domknie drzwi lodówki, a lód szybko pokryje jej ścianki i pojemniki. Tak samo się dzieje, gdy lodówka jest często otwierana, na przykład w dużych rodzinach albo na stołówkach. Jak rozmrozić lodówkę? Oto kilka porad.

Jak rozmrozić lodówkę? Praktyczne porady

Na czas rozmrażania musisz wyjąć ze środka wszystkie produkty spożywcze. Włóż je do lodówki turystycznej albo torby termicznej. W zimie wystaw żywność na balkon lub parapet. Latem postaraj się czyścić lodówkę, gdy zjecie zapasy. Możesz też poprosić sąsiadkę, aby przechowała u siebie twoje mrożonki. Do mycia lodówki przygotuj sobie płyn do mycia naczyń, miękkie ścierki, sodę i ocet. Przydadzą się też stare ręczniki. Rozłóż je na podłodze wokół lodówki, aby wchłonęły wodę, ściekającą w trakcie procesu rozmrażania.

Rozmrażanie i mycie chłodziarki. Co po kolei robić?

Oto kolejność czynności:

  • wyjmij produkty spożywcze;
  • odłącz sprzęt z zasilania i otwórz drzwi, aby przyspieszyć odmrażanie;
  • zaczekaj, aż warstwa lodu się rozpuści, nie usuwaj go ostrym narzędziem, aby nie uszkodzić instalacji chłodzącej;
  • namocz szmatkę w gorącej wodzie z płynem do naczyń i wyczyść półki i szuflady, a także wszystkie komory i wnętrze lodówki;
  • ponownie przetrzyj wszystkie elementy roztworem wody z octem;
  • zaczekaj, aż lodówka wyschnie, następnie podłącz ją do gniazdka i włóż żywność do środka.

Rozmrażanie zamrażarki i chłodziarki nie należy do lubianych obowiązków. Jednak utrzymanie tych sprzętów w czystości przedłuża ich trwałość i przyczynia się do tego, że żywność jest długo świeża i smaczna. Teraz, gdy wiesz, jak rozmrozić lodówkę, możesz to robić odpowiednio często.

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły