Jak skutecznie wyczyścić piekarnik domowymi sposobami?

Zabrudzony piekarnik to spory problem wielu osób. Częste korzystanie z urządzenia sprawia, że konieczne jest radzenie sobie z tłustymi plamami, przypaleniami oraz innymi zanieczyszczeniami, których usunięcie wcale nie musi być łatwe. Istnieją jednak domowe sposoby, dzięki którym poradzisz sobie nawet z tymi najbardziej uciążliwymi zabrudzeniami. Oto najlepsze metody – korzystając z nich, nie będziesz potrzebować specjalnych detergentów!
Ida Grabska
piekarnik elektryczny

Ocet do czyszczenia piekarnika 

Ocet spirytusowy jest istotnym dla wielu Polaków dodatkiem do dań, jednak jego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przygotowywania potraw. Okazuje się bowiem, że sprawdza się również w czyszczeniu domowych sprzętów, skutecznie radząc sobie z najbardziej intensywnymi zabrudzeniami, a także usuwając nieprzyjemne zapachy. 

Jak wyczyścić piekarnik tą metodą? Najlepsze będzie sporządzenie roztworu wody z octem (w proporcjach 1:1) – po zmieszaniu składników należy przenieść je do butelki z atomizerem, a następnie spryskać zabrudzoną powierzchnię piekarnika. Teraz wystarczy odczekać kilkanaście minut i po tym czasie przetrzeć zanieczyszczenia zwilżoną szmatką lub gąbką – powinny one zejść bez najmniejszego problemu. 

Metoda ta pozwoli Ci usunąć także zabrudzenia z blachy oraz drzwiczek piekarnika, a dodatkowo sprawdzi się zarówno w przypadku urządzeń elektrycznych, jak i gazowych. 

Soda oczyszczona w walce z zabrudzeniami 

Najlepszą alternatywą dla octu będzie soda oczyszczona, która również wykazuje doskonałe właściwości czyszczące. Jej użycie jest jeszcze prostsze – wystarczy tylko posypać nią zeschnięte plamy z tłuszczu czy inne zabrudzenia, a następnie odczekać pół godziny. Po tym czasie usunięcie zanieczyszczeń za pomocą zwilżonej gąbki powinno być bezproblemowe. 

Jeżeli plamy wciąż nie chcą zejść, warto dodatkowo użyć… octu. Namocz nim delikatnie gąbkę i przetrzyj zabrudzenia – efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania. 

Na kłopoty sól 

A co w sytuacji, gdy w szafkach nie znajdziesz ani octu, ani sody oczyszczonej? Bez obaw – na ratunek przychodzi najzwyklejsza sól kuchenna. Najpierw posyp nią zabrudzenia, a następnie rozgrzej piekarnik do takiej temperatury, aby zbrązowiała. Teraz wystarczy tylko zetrzeć plamy zwilżoną gąbką lub szmatką. 

Chcesz uniknąć zabrudzeń? Zainwestuj w nowoczesny piekarnik! 

Tłuste plamy i inne uciążliwe zabrudzenia nie stanowią większego problemu dla posiadaczy nowoczesnych urządzeń. Na przykład piekarniki elektryczne marki Electrolux wyposażone zostały w specjalną technologię czyszczenia katalitycznego – dzięki niej urządzenie automatycznie usuwa różnego rodzaju zabrudzenia, gdy temperatura przekroczy 250 stopni Celsjusza!  Warto dodać, że wiele modeli zostało wyposażonych w blachę Easy2Clean. Dzięki specjalnej powłoce ceramicznej tłuszcz nie będzie przywierał do jej powierzchni, a wszelkiego rodzaju zabrudzenia usuniesz przy użyciu zwilżonej gąbki i odrobiny płynu do mycia naczyń. Takie rozwiązanie jest o tyle korzystne, że pozwala na przygotowywanie dań bez użycia tłuszczu czy papieru do pieczenia. 

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły